bastu ditt hälsorum

Basturum, ditt hälsorum!

Det basturum som du sett som en oas, där du skulle stressa av efter en hård arbetsvecka, har det successivt istället blivit ett ställe för förvaring? Det är aldrig försent att ändra på! Ta tag i röran  och rensa bort allt och få tillbaka ditt hälsorum.

Med tanke på alla hälsofördelar som forskning visar med att bada bastu, är det all idé att investera i att börja basta igen. Du kanske ska byta ut din traditionella eluppvärmda finska bastu mot en annan sorts bastu eller investera i ytterligare en bastu? Hitta ett sätt att optimera din bastu-upplevelse och hälsoeffekterna.

Vilken är bästa bastun?

Det finns ett stort utbud på marknaden och alla basturum har sina fördelar. Däremot kanske inte alla bastur passar i att ha i villa, radhus eller lägenhet. Den ekonomiska aspekten är också viktig att tänka på vid inköp av bastu. Vilken bastu är mest energisnål? Eller ska man bortse från kostnaden och el-unna sig för att öka välbefinnandet.

Hälsoeffekterna

Oavsett vilket basturum du väljer så väger hälsoeffekterna tyngre än att välja soffan som avkoppling. Eftersom värmen ökar blodcirkulationen och stimulerar produktionen av vita blodkroppar, hjälper det till att skydda våra kroppar mot virala och bakteriella attacker. Du får också bättre hud eftersom du rensar porer från smuts när du svettas. Mentalt så gör värmen dig avslappnad och minskar stressen. Du blir vacker både på insidan och utsidan.

Vedeldad bastu

Mysfaktorn med vedeldade bastur brukar var hög. Oxytocinhalten brukar stiga och lugnet infinner sig oftast när du tittar in i flammaronas sken. Du får dessutom en hög luftomsättning och det ger skön värme i vedeldad bastu.

De moderna, vedeldade bastuaggregaten brukar ta cirka 45 minuter för att värma. Värmen kan hålla i flera timmar om du har ett stort stenmagasin.

Vedeldad bastu kräver mer förarbete då du måste skaffa ved och börja elda i god tid innan du ska basta. Vedeldad bastu kräver oftast att du har den i en komplementbyggnad. Har du redan en komplementbyggnad är det viktigt att tänka på att det totala antalet kvadratmeter för komplementbyggnader inte får överstiga 15 kvm utan bygglov.

Finsk bastu och IR-bastu

En elektriskt uppvärmd bastu passar bättre i lägenheter eller för villa som ligger i tätbebyggda områden. Fördelen med ett elektriskt uppvärmt basturum är att du inte behöver bygga till någon komplementbyggnad och kräver inget direkt förarbete.

Kostnaden för elektrisk uppvärmning av bastu

En 2-sitsig finsk bastu drar cirka 4–5 kW/h och kräver att du värmer upp en halvtimme innan du börjar basta. En IR-bastu kräver ca 2 kW/h för en 2-sitsig bastu dvs hälften så mycket som finsk bastu och kräver ingen uppvärmning innan du använder den. Om man ska jämföra energiåtgången med annan el elektronik i hemmet så drar en IR bastu ungefär lika mycket som en tvättmaskin.

Skillnad på typ av värme

Värmen i en finsk bastu med el aggregat brukar ligga mellan 75–100 grader och kan uppfattas som ganska torr värme. Det avhjälper du med att kasta vatten på de heta stenarna i bastuaggregatet. En infraröd bastu där ligger temperaturen vanligtvis mellan 30–60 grader och du känner inte av samma torra värme som från ett elektriskt värmeaggregat. En traditionell finsk bastu värmer kroppen utifrån och in, medan IR bastu där går värmen inifrån och ut med hjälp av infrarött ljus.

För- och nackdelar

Du får också en mer djupgående och rensande detoxsvett med infrarött ljus. Läs mer i vår guide. Du behöver inte förvärma en IR-bastu vilket gör att du kan vara mer spontan i att utnyttjandet av ditt basturum. Tittar man på forskning och jämför finsk bastu med IR-bastu, får du betydligt fler hälsofördelar med ett basturum som värms upp med ljusstrålning än med el aggregat. Läs gärna mer om fördelarna med infraröd bastu.

Ångbastu

Badtemperaturen upplevs ofta som väldigt behaglig i en ångbastu. En ångbastu kan man också krydda lite extra med väldoftande naturella örter eller flytande doftessenser.
Värmen ligger runt 50–60 grader vilket många upplever som en behaglig badtemperatur. Luftfuktigheten är på grund av ångan mycket hög, cirka 40–65%. Eftersom det blir så hög luftfuktighet måste ångbastun byggas i ett godkänt våtrumsutrymme och kräver att det finns bra ventilation. En ångbastu drar lite mer kWh än en finsk eluppvärmd bastu.