Biohacking

Biohacking – ett spännande sätt att uppgradera både kropp och själ

Vad är biohacking?

Har du hört talas om Biohacking? Biohacking är en slags ”gör-det-själv”-biologi, ofta inriktat på hur man med egna medel, genom att förändra vanor och mönster, kan förändra både kropp och sinne. Biohacking-rörelsen växte fram i början på 1980-talet i USA men har på grund av ny teknik och ny vetenskap utvecklats och blivit väldigt populärt de senaste åren.

Prova biohacking hemma!

Ett enkelt första steg är att börja med sömnen. Alla vet att sömn är viktigt för välbefinnandet. Numera finns det mängder med hjälpmedel för att förbättra sömnmönstret. Börja med att tracka din nattsömn. Det finns flera tillverkare av apparater och appar, bland annat klassiska Oura ring. Det finns flera sätt att påverka insomning och sömn. Gör din ritual, lägg undan telefon och läsplattor, minska exponeringen för blått ljus, använd ett tyngdtäcke eller se till att rummet du sover i är mörkt och svalt. Varför inte avsluta dagen med ett bastubad? Läs mer om hur infraröd bastu kan förbättra sömnen i vår stora guide för infraröd bastu.

Periodisk fasta är populärt hos biohackare. Här ska man inte svälta sig utan istället äta regebundet under ett visst antal timmar. 8/16 är en bra början. Det betyder att man äter som vanligt under åtta timmar av dagen, exempelvis mellan 10-18, för att sedan fasta i 16 timmar. Vissa går sedan över till hela fastedygn. Fastan kan hjälpa med kaloriintag och bränna fett mer effektivt, insulinnivå, sömn mm.

Ett annat exempel på något som är enkelt att prova hemma är rödljusterapi. Röda och nära infraröda våglängder absorberas av huden. Det infraröda ljuset ökar blodcirkulationen till huden och ger nytt syre till celler. Detta är super för problemområden med skadade celler och kan bland annat lindra acne, eksem, rosacea, psoriasis och ärrvävnad. Det röda ljuset tros producera en biokemisk effekt i hudens celler vilket stärker mitokondrier och ökar hudens kollagenproduktion.

En annan metod för biohacking i hemmet är meditation som man ju faktiskt kan utöva var som helst och när som helst. Regelbunden meditation kan förbättra koncentrationsförmågan, humöret och din förmåga att slappna av.

Svenska Martina Johansson är en bra profil att följa om man är sugen på att veta mer om Biohacking, följ henne här.