infraröd bastu

Din ultimata guide till infraröd bastu

Går du i tankarna att köpa en infraröd bastu? Det förstår vi! Infraröda bastus har funnits väldigt länge i Sverige, ända sedan 80-talet, men det är först den senaste tiden IR-bastun nått gemene man som en wellnessprodukt som ger kärlek till både kropp och själ. Många salonger erbjuder idag behandling med infraröd bastu men det kan löna sig ganska snabbt att köpa en infrabastu till hemmet. Läs vår guide nedan om du är intresserad av att veta mer om infraröd bastu. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp, hur du använder den och hur du tar hand om den på bästa sätt. Vi ser också på hälsofördelarna med infraröd bastu samt på en del av den forskning som finns.

Infraröd bastu

Vad är en infraröd bastu?

I en IR-bastu värms man av infraröd strålning. Från ett infrarött aggregat kommer infraröd strålning, når kroppen och omvandlas där till värme. Eftersom det bara är organiskt materia som upptar energin värms inte luften i den infraröda bastun. Man bastar därför i behaglig värme, vanligtvis mellan 30-60 grader jämfört med upp till 100 grader i en traditionell bastu. De flesta upplever bäst effekt runt 37 grader, då kroppen är i sin termoneutrala zon. Ungefär 20% av IR-bastuns energi går åt att värma själva kabinen, de övriga 80% går åt att värma kroppen. Den infraröda bastun startas med ett knapptryck och kräver ingen uppvärmningstid. Ofta är bastun samtidigt utrustad med någon sorts ljusterapi, bluetooth och högtalare för maximal avkoppling.

Värmeenergin som når kroppen går djupt ner i muskulatur och leder, man värms alltså inifrån och ut, till skillnad från den traditionella bastun där man värms utifrån.

Ska du köpa en infraröd bastu?

Om du redan har samlat på dig information om infraröd bastu och känner dig redo för ett köp? Kolla in vårt breda sortiment av högkvalitativa infraröda produkter nedan, eller gå direkt till butiken.

Fördelar med infraröd bastu?

Likt traditionell bastu finns det mängder med hälsofördelar med infraröd bastu. Värme har använts som smärtlindring i tusentals år och Hippokrates, medicinens fader, sade redan ett par hundra år före Kristus:  ”Give me a fever and I can cure any disease”.  Och visst hade han rätt. Listan till varför du ska använda en infraröd bastu kan göras lång. Med en ökad kärntemperatur i kroppen ökar produktionen av vita blodkroppar som utgör en stor del av kroppens immunförsvar. Med den kraftiga svettningen som blir till följd försvinner gifter och slagg som kroppens naturliga reningssystem njurar, lever och lymfsystem inte hanterat. Värmen gör underverk för huden som blir mjukare och med elastisk samtidigt som kollagenproduktionen ökar och motverkar oönskade ålderstecken. Ökad blodcirkulation i kombination med värme lindrar nack-, rygg- och muskelsmärta och minskar risk för inflammerade och stela leder. Den muskulära återhämtningen går snabbare då muskulaturen får nytt syre utan att anstränga sig.  Då värmen utvidgar blodkärlen i kroppen har regelbundet IR-bastande också visat sig vara bra för personer med högt blodtryck.

Har du problem med lymfsystemet kan en infraröd bastu hjälpa. Svullnader i kroppen minskar och bindvävsförhårdnader (fibroser) mjuknar och luckras upp. Den kraftiga svettningen gör att slaggprodukter svettas ut. Överbliven lymfvätska, som i värsta fall i förträngningar kan leda till lymfödem, likaså.

En infraröd bastu kan också verka stressreducerande.

Under en bastusession ökar antalet endorfiner i kroppen och man känner sig ofta upprymd och full av energi. Att basta ofta kan därför ge en positiv känsla över tid. Den djupgående värmen i kombination med exempelvis grönt ljus verkar mycket avkopplande. Sen är det såklart skönt med en stund för sig själv!

När hjärnan kopplar av kopplar även kroppen och musklerna av. Halten av kortisol, kroppens stresshormon minskar. I en stressig period i livet är det lätt att sömnen tar stryk, sömnen som alltid är viktig men kanske extra viktig när man upplever stress. Studier som gjorts på infraröd bastu visar att användandet kan förbättra sömnkvaliteten. Många som svurit sig trogna till ir bastu menar att sömnmönstret blir bättre. Det har för många blivit rutin att ta ett bastubad innan läggdags då det, precis som ett varmt bad, verkar avkopplande. När kroppstemperaturen höjs strax innan läggdags arbetar kroppen med att kyla ner sig lagom tills du ska gå och lägga dig. Nedkylningsprocessen sätter på ett naturligt sätt igång kroppens produktion av sömnhormonet melatonin vilket gör att du sover godare.

Bortsett från de hälsomässiga fördelarna bör man dessutom betänka de rent installationsmässiga fördelarna som finns med en ir bastu. Man behöver inga hantverkare då bastun kan placeras var som helst, så länge det inte finns risk för fukt eller frost. En ir-bastu startas med ett enkelt knapptryck och det behövs bara ett vanligt eluttag.

Nackdelar med infraröd bastu

När man förklarar en infraröd bastu tänker många, aha, det är som en mikrovågsugn. Och själva principen är densamma. Men en mikrovågsugn värmer din mat med mikrovågor som har en mycket längre våglängd och längre frekvens än ljus och infrarött ljus.

Det finns inga dokumenterade nackdelar när det gäller användandet av infraröd bastu men vi rekommenderar alltid att man börjar på lägre temperaturer och bastar i kortare stunder. Att basta infrarött är pulshöjande vilket kan upplevas märkligt då man faktiskt sitter stilla. Man ska också se till att dricka mycket vatten, både före och efter passet. Risken för dehydrering finns alltid i värme.

Vad händer i kroppen när man bastar infrarött?

När man bastar i infraröd värme höjer man kroppens kärntemperatur. Värmen utvidgar blodkärlen varpå blodcirkulation ökar. En ökad blodgenomströmning ger nytt syre till muskulatur och vävnad. Värmen sprider sig, släpper på spänningar och lindrar smärta. Kroppens försvarsmekanism gör att vi börjar svettas kraftigt. Trots låga temperaturer svettas man upp till tre gånger så mycket i en infraröd bastu jämfört med en traditionell bastu.

Att basta infrarött är pulshöjande, det är viktigt att veta innan man provar. Det är en märklig känsla att känna pulsen öka samtidigt som man inte gör något alls.

Den ökade blodcirkulationen och värmen som går på djupet gör att en session i en infraröd bastu är väldigt hälsosam. Läs mer om fördelarna längre ner i guiden.

Vad är skillnaden mellan en traditionell bastu och en IR bastu?

I en traditionell bastu värms man av varm luft. Kroppen kämpar med att hålla värmen utanför kroppen vilket är en ganska jobbig och påfrestande process. Därför känner man sig ofta väldigt trött efter traditionellt bastubadande. I en infrabastu arbetar kroppen för att bli av med överskottsvärme, svettandet blir en försvarsmekanism. Det är inte alls lika jobbigt för kroppen, därför upplever många istället en ökad energinivå efter att ha bastat infrarött. Att det inte är så ansträngande gör också att fler kan njuta av den, både äldre och barn.

Den traditionella bastun värms av ett elektriskt eller vedeldat aggregat. Och visst är det fantastiskt, framför allt det senare alternativet när du hör sprakande och känner doften. Men, det kräver planering. Aggregatet ska startas och bastun måste hinna värmas upp innan användning. En annan aspekt är att en traditionell bastu kostar ganska mycket att bygga. Ska den vara inomhus krävs förutom ytan oftast även hantverkare som kan våtrumsskydda, dra el och snickra. Träet behöver vara värmebehandlat och eventuellt glas ska vara av säkerhetstyp. Det blir lätt ett större projekt som drar iväg i pris.

Själva driftskostnaden är också högre när det gäller en traditionell bastu än en infraröd bastu.

Forskning om infraröd bastu

Nu är det dags att gå genom vetenskap om infraröd bastu! IR-A eller near infrared (NIR) är den del av det elektromagnetiska spektrat som tränger längst ner i huden och det är den som används inom sjukvården. IR-A har uppmärksammats för sin förmåga att aktivera kroppen anti-inflammatoriska processer och har länge använts inom veterinärmedicin för att behandla stukningar, benfrakturer och för att påskynda läkning av sår. IR-A är också det som tillsammans med rött ljus används i ansiktsmasker som motverkar exempelvis ärrvävnad och solskador.

IR-B och IR-C eller far infrared (FIR) är den del av det elektromagnetiska spektrat som ger huden värme och ökar blodcirkulationen vilket har visat sig kunna förbättra kardiovaskulär hälsa. Det är också IR-B och C som visat sig kunna påskynda muskulär återhämtning.

Det finns tyvärr lite svensk forskning kring infraröd bastu men desto mer utländsk. Framförallt från Asien och USA. Kort sagt kan man säga att det finns stark evidens för att IR-bastu kan minska smärta och stelhet i lederna, minska oxidativ stress och förbättra humöret, som visserligen är subjektivt. Det finns viss evidens för att IR-bastu kan förbättra symptom associerade med kronisk trötthet, förbättra kardiovaskulär hälsa och att den kan förbättra idrottslig prestation och muskulär återhämtning. Nu ska vi gå genom lite forskningsresultat.

När det kommer till detox har en spännande amerikansk studie som gjorts på brandmän visar att cancerogena PAH-värden minskar vid regelbundet användande av infraröd bastu.

Efter att ha konkluderat att regelbundet bastande i långvågig IR-strålning i 60°C förbättrade hjärt och kärlfunktionen hos patienter med kronisk hjärtsvikt upptäckte man vid försök på både djur och människor att den oxidativa stressen minskade vid regelbundet bruk.
Blodtrycket har visat sig kunna stabiliseras med hjälp av bastu och då framförallt efter träning. När man ser till smärtlindring har studier gjorts på patienter med reumatoid artrit och på patienter med ankolyserande spondylit. Man följde totalt 34 patienter som under en fyra veckors period bastade i infraröd bastu regelbundet. Smärta och stelhet rapporterades minska under sessionen. Trötthet uppgavs också minska. Inga negativa effekter rapporterade. Tvärtom. Något extra intressant är att studien dessutom visade en anti-inflammatorisk effekt med verkan över tid.

Ett trögt lymfsystem, som trist nog är lite bortglömt trots att det är kroppens största organ, kan få hjälp av en infrabastu. Studier som gjorts på patienter visar att svullnader minskar och att smärtsamma fibroser mjuknar och luckras upp. Överbliven lymfvätska kan dessutom svettas ut.

Många dermatologer rekommenderar infraröd bastu som ett led i att bota eller lindra skadad hud. Infraröd strålning kan likställas med LLLT. I och med den ökade blodcirkulationen ges nytt cyre till hudens celler.  Läs med om infrarött ljus läkande effekter i denna studie publicerad i ”The Journal of Cosmetic and Laser Therapy”. Resultat som rapporterades var mer lyster, elasticitet, fasthet och klarhet.

Många frälsta IR-bastubadare menar också att huden får ett speciellt glow. Med den kraftiga svettningen följer orenheter och döda celler vilket minskar risken för irriterad hud. Enligt denna studien publicerad i Yonsei Medical Journal rapporterade deltagarna förbättring av ton, textur, färg och elasticitet.

 

Infraröd bastu och återhämtning för idrottare har det också forskats kring. En studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Science and Medicine in Sportvisade att de deltagande löparnas prestationsförmåga ökade efter bara tre veckor med regelbundet bastubadande efter träning.  En annan studie på styrkeidrottare, publicerad i Journal of Athletic Enhancementvisade att den neuromuskulära återhämtningen förbättrades om idrottarna använde IR-värme efter hård träning.

Vad är infraröd strålning?

Infraröd strålning, IR-strålning, är den del av det elektromagnetiska spektrumet som kommer efter synligt ljus. När dessa strålar når organiskt materia omvandlas de till en sorts värmeenergi. Man kan alltså säga att IR-strålning är osynliga ljusstrålar som kroppen upptar som värme. Denna strålning och värme får vi faktiskt redan dagligen, från solen.

IR-strålning ska inte förväxlas med skadlig UV-strålning som ligger på andra sidan av det elektromagnetiska spektrumet.

Exempel: Tänk dig en dag i en österrikisk skidbacke. Det är -5 grader i luften. Solen står i moln så du fryser trots underställ, skidkläder, mössa och vantar. Tänk dig samma backe. Det är fortfarande -5 grader i luften. Men nu är solen framme. Där sitter du och äter lunch. Trots att du har droppat både jacka, mössa och vantar fryser du inte. Det är för att du får infraröd strålning och infraröd värme från solen.

Infraröd strålning delas upp i IR-A, IR-B och IR-C. IR-A, också kallat nära infrarött (near infrared/NIR) är den kortvågiga strålningen som tränger ner djupt i muskulatur och vävnad. Detta brukar kallas för den medicinska/terapeutiska strålningen. IR-B och IR-C är den långvågiga strålningen (far infrared/FIR) som ger kroppen behaglig värme inifrån och ut.

EMF-värden

Du kanske har hört talas om EMF, alltså elektromagnetiska fält? Elektromagnetiska fält består av oscillerande elektriska och magnetiska fält, därav namnet. Överallt utsätts vi för elektromagnetiskt strålning, alla elektriska artiklar i våra hushåll, alla uttag, allt med bluetooth funktion etc. avger elektromagnetisk strålning. Det finns inga hälsorisker med svaga elektromagnetiska fält. Däremot är det inte hälsosamt att utsättas för alltför kraftiga fält. Men detta behöver du aldrig oroa dig för när du ser på infraröd bastu. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer riktar sig till de som dagligen utsätts för kraftiga elektromagnetiska fält, t.ex. de som arbetar med radiovågor och röntgen.

Det är såklart ändå fint att ha så låga värden som möjligt, framförallt om du är elöverkänslig.

I vår modell Nordic Relax 2 har vi uppmätt följande värden i mG. Som jämförelse avger en vanlig dammsugare ungefär 60 mG.

  • Mitt i bastun – under 1
  • 2 cm från frontaggregat – 35
  • 10 cm från frontaggregat – 12
  • Vid knä – 2
  • 2 cm från ryggaggregat – 35
  • Vid ryggstöd – under 10

Värdena faller alltså väldigt snabbt.

Tänk på detta innan du köper en infraröd bastu!

Under detta kapitel går vi igenom vad som kan vara bra för dig att tänka på innan ditt köp. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare på marknaden. Allt från en enkel portabel infraröd bastu till stora moduler med liggsäten. Likaså kan priset för en infrabastu skilja kraftigt, från ett par tusenlappar till ett par hundra tusen. Så här gäller det att tänka ut ditt behov och din budget.

Olika typer av värmekällor

Olika värmekällor avger olika mycket infraröd strålning av olika typer.

Det finns flera sorters aggregat som avger infraröd strålning. Den kanske vanligaste är så kallade karbonpaneler. De är ofta täckta med ett svart eller grått syntetiskt tyg och tar upp stora delar av väggen inuti infrabastun. Ibland är även golvet täckt vilket är skönt för fötterna men inte särskilt praktiskt när man svettas. De går inte att rengöra. Karbonpaneler avger som standard den långvågiga strålningen, alltså IR-B och IR-C. De är ofta ganska billiga att tillverka och är enkla att montera och byta ut eftersom de ofta sitter på väggen utan att vara inbyggda. Ofta kan karbonplattor av olika storlekar ändå ha samma watt. Då är det bättre att ta en mindre som träffar större delen av kroppen. Karbonplattor som sitter högt upp på väggarna eller för den delen i taket kommer inte ge dig någon direkt värme då dess strålning inte träffar dig om du inte står upp i bastun. Aggregat av kvarts och magnesium eller keramiska aggregat är också väldigt vanliga. Även dessa brukar endast ge den långvågiga strålningen vilket ger behaglig värme och verkar smärtlindrande och detoxande. De ger dock inte det medicinska/terapeutiska kortvågiga strålningen. Gemensamt för dessa typer av infraröda aggregat är att de kräver en viss uppvärmningstid innan bastun tas i bruk, dock mycket kortare tid än en traditionell bastu.

Hur känner man igen en bra värmekälla?

Se efter en glödande tråd. Gemensamt för infrabastus med fullspektrumstrålning, alltså aggregat som täcker hela det infraröda spektrat från IR-A till IR-B och C, är att de har ett aggregat som glöder rött. Det är i vart fall så det ser ut för ögat då själva lysröret ska sitta bakom ett färgat och filtrerande glas. Med denna typ av aggregat behövs ingen uppvärmningstid då kroppen värms direkt, inifrån och ut. Var dock observant på att det finns en mängd tillverkare även av denna typ av aggregat, och namnen är ofta förvillande lika varandra. Den här typen av infraröd värme är framtagen av Dr. Fischer tillsammans med tyska Philips lighting. Originalet heter  DR. FISCHER Vitae™ och inget annat.

De bästa infrabastu modellerna har en lampa vid ryggen och en lampa framför varje säte, alltså två lampor per person. Väljer man en modell med bara en lampa är det viktigt att den lampan sitter vid ryggen då det är denna lampa som sprider värmen bäst i kroppen. Kontrollera också innan köp att eventuella frontaggregat faktiskt är vända mot kroppen. Vissa tillverkare har mindre eller enklare lampor framför sätena. En lampa som sitter i en hörna kan sprida ljuset bättre än en som sitter rakt fram, beroende på hur du sitter och lampan är konstruerad förstås. Då aggregaten ofta blir väldigt varma är det viktigt sitter det oftast något slags skydd som gör att du inte kan bränna dig. Men, ju mer av aggregatets yta som är skyddad, ju mindre IR-strålning kommer träffa dig. Här är det alltså lagom som är bäst!

I våra modeller Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 använder vi både DR. FISCHER Vitae™ fullspektrumlampor samt en enkel karbonpanel för extra värme. Här får du den bästa blandningen av IR-A, B och C. Olika infraaggregat har olika livslängd. Våra infraröda lampor från Dr. Fischer har en förväntad livslängd på 5000 timmar. Med en timmas bastande varje dag förväntas de alltså att hålla i nästan 14 år. Det är en mycket god investeringslogik!

Hur många personer vill kunna basta samtidigt?

De flesta inomhusmodellerna är för en eller två personer. Det finns också hörnmodeller men lite beroende på uppvärmningskälla är effekten ofta inte så bra för personen som sitter i mitten, alltså i hörnet. När man ser på måtten tar hörnmodeller också ofta lika stor plats som en kvadratisk eller rektangulär modell. Ibland till och med lite mer plats. En del större modeller har liggsäten. Det är väldigt skönt att kunna sträcka ut sig! Men, designen på de flesta bastus gör att du inte får någon IR när du ligger ner. Kanske huvudet och fötterna får men inte resten av kroppen då aggregaten är placerade utifrån att du sitter.

Var ska bastun placeras?

Infraröd bastu utomhus

Det finns ett par tillverkare som producerar färdiga infraröda moduler för utomhusbruk. Ofta är det med en kombination av karbonpaneler och infraröda lampor. De mest exklusiva tillverkarna gör ofta moduler för 5-6 personer och ofta är det glas i fronterna. Väldigt snyggt men inte så praktiskt i våra breddgrader. Här är det vanligare med små bastustugor eller bastutunnor helt i trä. De finns i flera storlekar och prisklasser. Vill du ha en infraröd bastu utomhus, kontrollera isolering extra noga. När volymen runt dig är större kommer du uppleva det som kallare så du kanske vill sätta in någon slags underhållsvärme. Du kan också köpa en kombinerad IR och traditionell bastu. Du köper då en modul med traditionellt bastuaggregat och kanske samt ett eller två IR-säten. Använd bara inte dessa uppvärmningskällor samtidigt. Hög värme från utsidan samtidigt som du värmer kroppen inifrån kan ställa till det så att du riskerar värmeslag.

Infraröd bastu inomhus

Drömmer du om en infraröd bastu hemma? Inga problem. De flesta modeller på marknaden är framtagna för att användas inomhus. Men det finns ändå lite att tänka på när det gäller placering. För det första gäller det att hitta en bra plats. Underlaget måste vara plant. Det är alltid skönt att ha nära till badrummet då många vill ta en dusch innan eller efter. De flesta infrabastus kan placeras direkt i badrummet men det får inte vara för hög luftfuktighet. Är badrummet litet gäller det därför att tillse att ventilationen är god. Ofta är tekniken tillräckligt IP klassad, men tänk på att vissa material, till exempel trä, kan reagera på fukt. Vill man placera bastun i sin källare och det finns risk för att fukt kan tränga upp ur golvet rekommenderar vi att bastun ställs på en fuktskyddande matta. Infrabastun kan såklart också placeras i garaget, friggeboden eller i poolhuset för den delen. Se bara till att utrymmet är frostfritt.

För en infraröd bastu behövs inget våtrumsskydd. Du kan ställa den i ditt vardagsrum om du skulle vilja. Därför fungerar en infraröd bastu i lägenhet ypperligt för dig som saknar bastuupplevelse men inte vill göra några större ingrepp. Det enda du behöver ha är ett eluttag. IR bastu hemma är en investering i dig och din hälsa!

Design och materialval

När det kommer till design och materialval finns det mycket att välja mellan. De flesta billigare modellerna är tillverkade i kanadensisk hemlock. Dyrare modeller är ofta tillverkade i exklusiv ceder som ju är ett traditionellt bastuvirke. Både hemlock och ceder kan dock ge allergiska reaktioner. I modellerna Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 använder vi asp, ett träslag som finns naturligt i Norden och som också lämpar sig bra i bastu. En del tillverkare använder plastgolv i sina modeller. Detta är såklart praktiskt men inte så hållbart i längden.

När du väljer design måste du också se till hur stor plats i huset du kan avvara. Ofta är infrakabinerna ganska små, välj en så rymlig modell du kan efter dina förutsättningar. Våra modeller har glas i både sida och front vilket gör att de upplevs väldigt luftiga. De är också något högre än de flesta andra och kräver ungefär 220 cm i takhöjd för att kunna monteras.

När vi tagit fram våra modeller har vi också tänkt på mindre detaljer såsom spjäll och temperatursensor. Dessa är ofta inte så fina att se på och vi har därför dolt dem bakom ett innertak. I innertaket har vi också infällda spotlights.

Hittar du ingen modell du gillar eller vill du bygga något eget som verkligen harmoniserar med ditt hem finns det infrarött kit för platsbyggnation. Tänk på att kitet gärna ska vara CE-märkt som en helhet. Ett kit kan du också ofta använda för att konvertera en befintlig traditionell bastu till en modern och energisnål infrabastu. Kitet finns för ett eller två säten.

Teknik

Vad är viktigt för dig när det gäller teknik? Vissa tillverkare har många små lampor i taket, som en stjärnhimmel, vilket kan vara väldigt vackert. Andra har spotlights eller större färgterapilampor eller både och. En del har LED-lister och en del inget alls. Läs mer om färgterapi här. Vissa modeller har belysning som styrs av fjärrkontroll. Det är extra skönt om displayen sitter på utsidan. Det finns mer eller mindre avancerade styrsystem. Vissa tillverkare gör on/off modeller medan andra gör modeller som du kan styra hur du vill eller med förinställda program. De flesta har inbyggd reglering av aggregat så att du kan styra aggregatens effekt i steg. Många infrabastus är också utrustade med bluetooth och högtalare så att du kan lyssna på musik eller någon podd. Eftersom det aldrig blir så varmt eller fuktigt som i en vanlig bastu går det fint att ta in telefon eller läsplatta i infrabastun

I Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 finns både spotlights och färgterapi. Karbonvärmaren styrs med en av och på knapp medan fullspektrumlamporna kan styras i intensitet. Du kan välja ett av tre förinställda program eller helt enkelt bara ställa in önskad temperatur och önskad sessionstid. Modellerna är utrustade med bluetooth och högtalare.

Glöm inte att kontrollera antal watt. Nordic Relax 1 är på 1150 W, Nordic Relax 2 är på 2000 W. Med dessa klarar du dig alltså på ett vanligt 230 V 10 A uttag.

Montering

De flesta modeller på marknaden monteras av två personer på ett par timmar eller kanske en dag. Se att det finns bra monteringsmanual för din önskade modell eller kanske till och med en film. Det kan också vara bra att kontrollera hur bastun är ihopsatt om något skulle ske.

Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 kommer i fyra kollin och monteras av två personer på ungefär tre timmar. Gummihammare, stege, stjärnskurvmejsel och eventuellt lite sandpapper behövs. Allt kablage är fördraget. Vi har i vårt framtagande tänkt på att inga kablar ska dras i väggar för att du enkelt ska kunna byta ut dessa om olyckan skulle vara framme.

Leverantör

Detta är SÅ viktigt. En infraröd bastu är en investering i dig och att ta hand om dig är den bästa investeringen du kan göra. Hitta en produkt du gillar och checka sedan hur leverantören funkar. Ofta är leverantören funkar. Är leverantören lätt att få kontakt med? Hur mycket kan leverantören om sina infrabastus? Finns det betyg eller recensioner på deras produkter? Hur funkar leveranser? Hur ser det ut med garantier? Finns reservdelar att få tag på? Är information tillgänglig på deras hemsida? Ofta säger dessa frågor mycket om hur produkterna ser ut.

Tänk på detta efter ditt köp!

Hur använder man en infrabastu?

Det finns ingen övre eller undre gräns för hur mycket man ska basta. Basta så ofta du vill när tid ges helt enkelt! Vi försöker basta minst tre gånger i veckan och då gärna en timma per gång. Andra kanske försöker sitta en kortare stund varje dag, helst om man använder den för att lindra kronisk värk. Var bara noga med att få i dig tillräckligt med vätska., Drick gärna vatten både före, under och efter din bastusession.

Aggregaten blir väldigt varma på ytan och ska därför inte vidröras. Har man långt hår är det bra att sätta upp detta i en knut. För att skydda ögonen ska man inte se någon längre stund direkt på aggregaten.

Givetvis ska man alltid vara nykter i en infrabastu. Har man feber ska man inte basta då kroppens temperatur redan är hög och i obalans. Vi ger dessutom alltid råd om att rådgöra med läkare innan man använder en infraröd bastu om du är gravid, använder receptbelagda mediciner, har en kronisk sjukdom, har hjärt- eller blodtrycksproblem, har blödarsjuka eller om du har en nylig ledskada.

Vissa gillar att duscha innan sessionen, andra efter. Vissa gör både och. Vi rekommenderar i vart fall en dusch efter din session. Efter din bastusession kommer du troligen fortsätta svettas när kroppen kyler ner sig. När kroppen svettas klart är det uppfriskande med en dusch som samtidigt rensar bort slaggprodukter du svettats ut. Efter duschen är det fint med en rejäl återfuktning. Använd en härlig kroppslotion för huden men tänk på att även din insida kan behöva återfuktning då och då. Kokosvatten är en helt naturlig dryck som återställer vätskebalansen bättre än vatten. Det innehåller viktiga salter och mineraler och har en bra balans mellan elektrolyter och kolhydrater som snabbt återställer vätskebalansen i kroppen.

Vad kostar infrabastun i drift?

Det beror såklart på antal watt och priset per kilowatt timme. Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 är på 1150 respektive 2000 watt. I följande exempel räknar vi emd en kostnad på 1,50 kr per kilowattimme. Vi debiteras alltså 1,50 kr för varje timme vi förbrukar 1000 kilowatt. Det betyder att en Nordic Relax 1 kostar 1 kr och 70 öre i drift per timme och en Nordic Relax 2 kostar 3 kr i drift per timme. Energisnålt och miljövänligt helt enkelt!

Hur underhåller man en infraröd bastu?

Sköt om din infrabastu så håller den mycket länge! De flesta tillverkare levererar sina modeller obehandlade. Man kan själv välja att impregnera träet med till exempel bastuvax för att ytan ska bli mer smutsavvisande. Bastuvax finns både i transparanta och pigmenterade varianter. Vi upplever att vaxet från varumärket Tikurilla håller bra kvalitet. Eftersom trä är ett levande material som sväller och krymper med temperaturskillnader kommer säkerligen sprickbildning att uppstå i träet i perioder. Det är inget konstigt och betyder inte att din bastu är av sämre kvalitet utan det är en del av en helt naturlig process.

Eftersom man svettas väldigt mycket i en infraröd bastu är det fint att ha något att sitta på, framförallt om man väljer att inte impregnera. Det finns speciella sittunderlag för bastu men det går lika fint med en vanlig handduk eller en hamamhandduk som är lite tunnare och torkar snabbare. Använd också en extra handduk att torka dig med under sessionen. På golvet kan det vara bra att lägga en vanlig badrumsmatta.

Kända personer som gillar infrabastu

Kändisar vet absolut inte allt men de är ofta snabba på att prova nya saker. Och visst är det många kändisar som svär sig trogna till infaröda bastus. Sångerskan Selena Gomez om infraröd bastu: It´s changed my skin, it´s kind of changed my body as well, so it feels really good. Hennes expojkvän Justin Bieber har stolt visat upp  sin turnébuss innehållandes en rejäl infraröd bastu.

“I really love an infrared sauna; it just allows for such beautiful, glowing skin and cell rejuvenation and detoxification. It even helps with weight loss and relaxation.”  säger Jennifer Aniston som enligt egen utsago använder sin infrabastu 5-6 gånger i veckan. Systrarna Jenner-Kardashian ses ofta använda infrabastu. Lillasyster Kendall Jenner var faktiskt så tursam att få en i födelsedagspresent av sina systrar. Systrarna har uttalat sig om bastuns detoxande effekt samt om hur deras hud blivit fri från eksem och acne. Stefani Germanotta, mer känd som Lady Gaga, har länge varit öppen med att hon lider av kronisk värk. För att lindra sin fibromyalgi och sina svåra höftsmärtor använder hon bland annat infraröd bastu regelbundet. Gwyneth Paltrow lyfter i sitt livsstilsmärke Goop ofta fördelarna med infraröd bastu och den forna supermodellen Cindy Crawford, numera 50+, (men förevigt en skönhet!) bastar en gång i veckan som en del av sin skönhetsrutin, för att hålla huden ung och strålande.

Härliga tillbehör

Söker du något som förhöjer din session i infrabastun? Testa gua sha, torrborstning eller aromatiska oljor.

Gua Sha är en urgammal massageterapi baserad på kinesisk medicin. Det anses vara en av de mest effektiva och naturliga behandlingarna som finns. Med ett litet verktyg i jade sten masseras ansikte, bindväv och lymfkörtlar vilket ger en skulpterad, levande och glödande hud. Medan vanliga hudvårdsartiklar appliceras på huden och för skillnad utifrån och in gör en gua sha underverk genom ökad blodcirkulation till ansiktet. Den ökade cirkulationen ger nytt syre till celler och vävnader. Kollagenproduktion och elastinproduktion stimuleras och svullnader minskar.

Även torrborstning är populärt i samband med infraröd bastu. Torrborstning tar bort döda hudceller och ger ökad lyster.  Hitta en lagom hård borste, den ska inte vara för mjuk men den ska heller inte lämna rivmärken. Börja vid fötterna och massera i cirklar uppåt. Borsta gärna extra vid rumpa och lår, det är bra mot oönskade celluliter. Var försiktig där huden är tunn vid mage och bröst. Det tar inte många minuter men man kan se resultat ganska snabbt!

Flera tillverkare skickar med eteriska oljor i samband med bastuköp. Eteriska oljor är högkoncentrerade doftoljor som är vanligt inom aromaterapi, hudvård och rengöringspordukter. Späd ett par droppar i en skål med vatten och ställ i din bastu. Värmen kommer frigöra doften och förhöja din bastusession. Ta exempelvis några droppar lavendel för att koppla av eller några doppar fräsch citrus för att piggna till.