infraröd bastu

IR-Bastu – Allt du behöver veta om infraröd bastu

Har du funderat på att köpa en infraröd bastu? I denna guide kan du lära dig mer om denna wellnessprodukt, som ger både kropp och själ kärlek.

Infraröd bastu har funnits i Sverige sedan 80-talet, men det är först den senaste tiden som ”IR-bastu” har blivit mer tillgänglig för gemene man. Många salonger erbjuder idag behandling med infraröd bastu, men det kan löna sig att köpa en infrabastu till hemmet för att kunna njuta av fördelarna när som helst.

I denna guide går vi igenom vad som är bra att tänka på inför ett köp av en infraröd bastu, hur du använder den och tar hand om den på bästa sätt. Vi tittar också på hälsofördelarna med infraröd bastu och delar med oss av den forskning om infraröd bastu som finns tillgänglig.

Ska du köpa en infraröd bastu?

Om du redan har samlat på dig information om infraröd bastu och känner dig redo för ett köp? Kolla då in vårt breda sortiment av IR-bastu nedan, eller gå direkt till vår kategori IR-bastu.

Infraröd bastu

Vad är en infraröd bastu?

I en infraröd bastu värms kroppen upp av infraröd strålning från ett infrarött aggregat. Strålningen når kroppen och omvandlas där till värme, eftersom endast organiskt material absorberar energin.

Lufttemperaturen i den infraröda bastun blir därför inte lika hög som i en traditionell bastu, vilket gör upplevelsen av bastubadet mer behagligt, vanligtvis mellan 30-45 grader jämfört med upp till 100 grader i en traditionell bastu. En temperatur på runt 37 grader upplevs av de flesta som mest effektiv eftersom kroppen då befinner sig i sin termoneutrala zon.

Cirka 20% av IR-bastuns energi går åt för att värma upp kabinen, medan de resterande 80% går åt för att värma upp kroppen. En infraröd bastu behöver inte värmas upp och startas med ett knapptryck. Ofta är bastun också utrustad med ljusterapi, bluetooth och högtalare för att ge maximal avkoppling.

Värmeenergin från den infraröda bastun tränger djupt ner i muskulaturen och lederna, vilket innebär att kroppen värms upp inifrån och ut, till skillnad från traditionell bastu där värmen kommer utifrån.

Fördelar med infraröd bastu

Likt traditionell bastu finns det mängder med hälsofördelar med infraröd bastu. Värme har använts som smärtlindring i tusentals år och Hippokrates, medicinens fader, sade redan ett par hundra år före Kristus: ”Give me a fever and I can cure any disease”. Och visst hade han rätt.

Listan till varför du ska använda en infraröd bastu kan göras lång. Med en ökad kärntemperatur i kroppen ökar produktionen av vita blodkroppar som utgör en stor del av kroppens immunförsvar. Med den kraftiga svettningen som blir till följd försvinner gifter och slagg som kroppens naturliga reningssystem njurar, lever och lymfsystem inte hanterat.

Värmen gör underverk för huden som blir mjukare och mer elastisk, samtidigt som kollagenproduktionen ökar och motverkar oönskade ålderstecken. Ökad blodcirkulation i kombination med värme lindrar nack-, rygg- och muskelsmärta och minskar risk för inflammerade och stela leder. Den muskulära återhämtningen går snabbare då muskulaturen får nytt syre utan att anstränga sig.

Då värmen utvidgar blodkärlen i kroppen har regelbundet IR-bastande också visat sig vara bra för personer med högt blodtryck.

Har du problem med lymfsystemet kan en infraröd bastu hjälpa. Svullnader i kroppen minskar och bindvävsförhårdnader (fibroser) mjuknar och luckras upp. Den kraftiga svettningen gör att slaggprodukter svettas ut. Överbliven lymfvätska, som i värsta fall i förträngningar kan leda till lymfödem, likaså.

En infraröd bastu kan också verka stressreducerande.

Under en bastusession ökar antalet endorfiner i kroppen, vilket kan leda till en positiv känsla av upprymdhet och energi. Att basta regelbundet kan därför ha en positiv effekt på humöret över tid. Den djupgående värmen i kombination med exempelvis grönt ljus kan också verka mycket avkopplande, och det är skönt att ha en stund för sig själv!

När hjärnan kopplar av, kopplar kroppen och musklerna också av. Halten av kortisol, kroppens stresshormon, minskar.

Under stressiga perioder kan sömnen påverkas negativt, men studier har visat att användning av infraröd bastu kan förbättra sömnkvaliteten. Många som använder IR-bastu regelbundet upplever att deras sömnmönster förbättras.

Det har blivit en rutin för många att ta ett bastubad innan läggdags då det kan ha en avkopplande effekt, precis som ett varmt bad. När kroppstemperaturen höjs strax innan läggdags arbetar kroppen med att kyla ner sig lagom tills du ska gå och lägga dig. Nedkylningsprocessen sätter igång kroppens produktion av sömnhormonet melatonin, vilket gör att du sover bättre.

Bortsett från de hälsomässiga fördelarna finns det även installationsmässiga fördelar med en infraröd bastu. Det krävs ingen hantverkare för installationen eftersom bastun kan placeras var som helst, så länge det inte finns risk för fukt eller frost. Det är också enkelt att starta en IR-bastu med ett enkelt knapptryck och det behövs bara ett vanligt eluttag för att få den att fungera.

Nackdelar med infraröd bastu

När man förklarar en infraröd bastu tänker många på en mikrovågsugn eftersom principen är liknande. Men det finns skillnader. En mikrovågsugn använder mikrovågor med en mycket längre våglängd och lägre frekvens än infrarött ljus för att värma maten.

Det finns inga dokumenterade nackdelar med användning av infraröd bastu, men det är alltid rekommenderat att börja på lägre temperaturer och bastningstider. Att basta i en IR-bastu kan höja pulsen, trots att man sitter stilla, vilket kan kännas ovant. Det är också viktigt att dricka mycket vatten, både före och efter bastningen, för att undvika uttorkning. Risken för uttorkning finns alltid när man utsätter kroppen för värme.

Vad händer i kroppen när man bastar infrarött?

När man bastar i infraröd värme höjs kroppens kärntemperatur, vilket utvidgar blodkärlen och ökar blodcirkulationen. Den ökade blodgenomströmningen ger nytt syre till muskler och vävnad, vilket kan lindra smärta och spänningar. Kroppen reagerar också genom att börja svettas kraftigt. Trots de lägre temperaturerna svettas man upp till tre gånger så mycket i en infraröd bastu jämfört med en traditionell bastu.

Det är viktigt att vara medveten om att bastning i en infraröd bastu kan höja pulsen och ge en märklig känsla av att känna pulsen öka samtidigt som man inte gör något alls.

Den ökade blodcirkulationen och värmen som går djupt in i kroppen gör en session i en infraröd bastu mycket hälsosam. Läs mer om fördelarna längre ner i guiden.

Vad är skillnaden mellan en traditionell bastu och en IR bastu?

I en traditionell bastu värms kroppen av varm luft, vilket kräver att kroppen kämpar för att hålla värmen utanför kroppen. Detta kan vara en jobbig och påfrestande process, vilket gör att många känner sig trötta efter traditionell bastubadning.

I en infrabastu arbetar kroppen istället för att bli av med överskottsvärme genom att svettas, vilket inte är lika ansträngande. Många upplever istället en ökad energinivå efter att ha bastat infrarött. Det faktum att det inte är så ansträngande gör också att fler personer kan njuta av det, inklusive äldre och barn.

I en traditionell bastu värms den omgivande luften av ett elektriskt eller vedeldat aggregat. Detta kräver planering, eftersom aggregatet måste startas och bastun måste värmas upp innan användning.

Dessutom kan en traditionell bastu vara kostsam att bygga, särskilt om den ska placeras inomhus. Det kan kräva hantverkare för att våtrumsskydda, dra el och snickra. Träet måste vara värmebehandlat och eventuellt glas måste vara av säkerhetstyp. Det kan lätt bli ett större projekt som drar iväg i pris.

Driftskostnaden för en traditionell bastu är också högre än för en infraröd bastu.

Forskning om infraröd bastu

Forskning har visat att användning av infraröd bastu kan förbättra kardiovaskulär hälsa. En studie från 2001 visade att personer som regelbundet bastade i en infraröd bastu under en period av fyra veckor hade förbättrad endotelfunktion och ökad kärlvidgning i jämförelse med kontrollgruppen. En annan studie från 2005 visade att infraröd bastu kan förbättra blodflödet och öka kärlvidgningen hos personer med högt blodtryck.

Forskning har också visat att infraröd bastu kan ha positiva effekter på smärta och stelhet i lederna. En studie från 2009 på personer med reumatoid artrit visade att infraröd bastu kunde lindra smärta och stelhet. En annan studie från 2012 på personer med kronisk smärta visade att infraröd bastu kunde minska smärta och förbättra livskvaliteten.

Infraröd bastu har också visat sig ha positiva effekter på muskulär återhämtning och idrottsprestation. En studie från 2015 på idrottare visade att infraröd bastu kunde förbättra muskelåterhämtningen efter träning. En annan studie från 2016 visade att infraröd bastu kunde förbättra kardiovaskulär uthållighet hos löpare.

Utöver dessa specifika effekter har infraröd bastu också visat sig ha allmänna hälsoeffekter, som att minska oxidativ stress och förbättra humöret. En studie från 2013 visade att personer som använde infraröd bastu regelbundet hade lägre nivåer av oxidativ stress. En annan studie från 2015 på personer med depression visade att infraröd bastu kunde minska symptom på depression och förbättra humöret.

Det är viktigt att notera att mer forskning behövs för att bekräfta och ytterligare undersöka dessa effekter, men de tidigare nämnda resultaten är lovande.

När det kommer till detox har en spännande amerikansk studie som gjorts på brandmän visar att cancerogena PAH-värden minskar vid regelbundet användande av infraröd bastu.

Efter att ha konkluderat att regelbundet bastande i långvågig IR-strålning i 60°C förbättrade hjärt och kärlfunktionen hos patienter med kronisk hjärtsvikt upptäckte man vid försök på både djur och människor att den oxidativa stressen minskade vid regelbundet bruk.

Blodtrycket har visat sig kunna stabiliseras med hjälp av bastu och då framförallt efter träning. När man ser till smärtlindring har studier gjorts på patienter med reumatoid artrit och på patienter med ankolyserande spondylit. Man följde totalt 34 patienter som under en fyra veckors period bastade i infraröd bastu regelbundet. Smärta och stelhet rapporterades minska under sessionen. Trötthet uppgavs också minska. Inga negativa effekter rapporterade. Tvärtom. Något extra intressant är att studien dessutom visade en anti-inflammatorisk effekt med verkan över tid.

Ett trögt lymfsystem, som trist nog är lite bortglömt trots att det är kroppens största organ, kan få hjälp av en infrabastu. Studier som gjorts på patienter visar att svullnader minskar och att smärtsamma fibroser mjuknar och luckras upp. Överbliven lymfvätska kan dessutom svettas ut.

Många dermatologer rekommenderar infraröd bastu som ett led i att bota eller lindra skadad hud. Infraröd strålning kan likställas med LLLT. I och med den ökade blodcirkulationen ges nytt cyre till hudens celler.  Läs med om infrarött ljus läkande effekter i denna studie publicerad i ”The Journal of Cosmetic and Laser Therapy”. Resultat som rapporterades var mer lyster, elasticitet, fasthet och klarhet.

Många frälsta IR-bastubadare menar också att huden får ett speciellt glow. Med den kraftiga svettningen följer orenheter och döda celler vilket minskar risken för irriterad hud. Enligt denna studien publicerad i Yonsei Medical Journal rapporterade deltagarna förbättring av ton, textur, färg och elasticitet.

Infraröd bastu och återhämtning för idrottare har det också forskats kring. En studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Science and Medicine in Sportvisade att de deltagande löparnas prestationsförmåga ökade efter bara tre veckor med regelbundet bastubadande efter träning.  En annan studie på styrkeidrottare, publicerad i Journal of Athletic Enhancementvisade att den neuromuskulära återhämtningen förbättrades om idrottarna använde IR-värme efter hård träning.

Vad är infraröd strålning?

Infraröd strålning, även kallad IR-strålning, är en del av det elektromagnetiska spektrumet som följer efter synligt ljus. När IR-strålning når organiskt material omvandlas den till värmeenergi, vilket betyder att IR-strålning är osynliga ljusstrålar som kroppen upptar som värme. Vi utsätts faktiskt dagligen för denna typ av strålning och värme från solen.

Det är viktigt att inte förväxla IR-strålning med skadlig UV-strålning som ligger på den andra sidan av det elektromagnetiska spektrumet. Ett exempel på hur IR-strålning kan kännas är när man befinner sig i en kall miljö, som en skidbacke i -5 grader. Om solen står i moln kan man känna sig kall trots att man har på sig underställ, skidkläder, mössa och vantar. Men om solen sedan tittar fram kan man känna hur infraröd strålning och värme från solen värmer kroppen, och man slipper frysa trots att man tagit av sig en del av kläderna.

Infraröd strålning delas upp i tre olika typer: IR-A, IR-B och IR-C. IR-A, även kallat nära infrarött (near infrared/NIR), är den kortvågiga strålningen som tränger ner djupt i muskulatur och vävnad. Detta brukar kallas för den medicinska eller terapeutiska strålningen. IR-B och IR-C är den långvågiga strålningen (far infrared/FIR) som ger kroppen en behaglig värme inifrån och ut.

EMF-värden

Du kanske har hört talas om EMF, alltså elektromagnetiska fält? Elektromagnetiska fält består av oscillerande elektriska och magnetiska fält, därav namnet. Överallt utsätts vi för elektromagnetiskt strålning, alla elektriska artiklar i våra hushåll, alla uttag, allt med bluetooth funktion etc. avger elektromagnetisk strålning. Det finns inga hälsorisker med svaga elektromagnetiska fält. Däremot är det inte hälsosamt att utsättas för alltför kraftiga fält. Men detta behöver du aldrig oroa dig för när du ser på infraröd bastu. Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer riktar sig till de som dagligen utsätts för kraftiga elektromagnetiska fält, t.ex. de som arbetar med radiovågor och röntgen.

Det är såklart ändå fint att ha så låga värden som möjligt, framförallt om du är elöverkänslig.

I vår modell Nordic Relax 2 har vi uppmätt följande värden i mG. Som jämförelse avger en vanlig dammsugare ungefär 60 mG.

  • Mitt i bastun – under 1
  • 2 cm från frontaggregat – 35
  • 10 cm från frontaggregat – 12
  • Vid knä – 2
  • 2 cm från ryggaggregat – 35
  • Vid ryggstöd – under 10

Värdena faller alltså väldigt snabbt.

Tänk på detta innan du köper en infraröd bastu!

Under detta kapitel går vi igenom vad som kan vara bra för dig att tänka på innan ditt köp. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare på marknaden. Allt från en enkel portabel infraröd bastu till stora moduler med liggsäten. Likaså kan priset för en infrabastu skilja kraftigt, från ett par tusenlappar till ett par hundra tusen. Så här gäller det att tänka ut ditt behov och din budget.

Olika typer av värmekällor

Olika värmekällor avger olika mycket infraröd strålning av olika typer.

Det finns flera sorters aggregat som avger infraröd strålning. Den kanske vanligaste är så kallade karbonpaneler. De är ofta täckta med ett svart eller grått syntetiskt tyg och tar upp stora delar av väggen inuti infrabastun. Ibland är även golvet täckt vilket är skönt för fötterna men inte särskilt praktiskt när man svettas. De går inte att rengöra. Karbonpaneler avger som standard den långvågiga strålningen, alltså IR-B och IR-C. De är ofta ganska billiga att tillverka och är enkla att montera och byta ut eftersom de ofta sitter på väggen utan att vara inbyggda. Ofta kan karbonplattor av olika storlekar ändå ha samma watt. Då är det bättre att ta en mindre som träffar större delen av kroppen. Karbonplattor som sitter högt upp på väggarna eller för den delen i taket kommer inte ge dig någon direkt värme då dess strålning inte träffar dig om du inte står upp i bastun. Aggregat av kvarts och magnesium eller keramiska aggregat är också väldigt vanliga. Även dessa brukar endast ge den långvågiga strålningen vilket ger behaglig värme och verkar smärtlindrande och detoxande. De ger dock inte det medicinska/terapeutiska kortvågiga strålningen. Gemensamt för dessa typer av infraröda aggregat är att de kräver en viss uppvärmningstid innan bastun tas i bruk, dock mycket kortare tid än en traditionell bastu.

Hur känner man igen en bra värmekälla?

Se efter en glödande tråd. Gemensamt för infrabastus med fullspektrumstrålning, alltså aggregat som täcker hela det infraröda spektrat från IR-A till IR-B och C, är att de har ett aggregat som glöder rött. Det är i vart fall så det ser ut för ögat då själva lysröret ska sitta bakom ett färgat och filtrerande glas. Med denna typ av aggregat behövs ingen uppvärmningstid då kroppen värms direkt, inifrån och ut. Var dock observant på att det finns en mängd tillverkare även av denna typ av aggregat, och namnen är ofta förvillande lika varandra. Den här typen av infraröd värme är framtagen av Dr. Fischer tillsammans med tyska Philips lighting. Originalet heter  DR. FISCHER Vitae™ och inget annat.

De bästa infrabastu modellerna har en lampa vid ryggen och en lampa framför varje säte, alltså två lampor per person. Väljer man en modell med bara en lampa är det viktigt att den lampan sitter vid ryggen då det är denna lampa som sprider värmen bäst i kroppen. Kontrollera också innan köp att eventuella frontaggregat faktiskt är vända mot kroppen. Vissa tillverkare har mindre eller enklare lampor framför sätena. En lampa som sitter i en hörna kan sprida ljuset bättre än en som sitter rakt fram, beroende på hur du sitter och lampan är konstruerad förstås. Då aggregaten ofta blir väldigt varma är det viktigt sitter det oftast något slags skydd som gör att du inte kan bränna dig. Men, ju mer av aggregatets yta som är skyddad, ju mindre IR-strålning kommer träffa dig. Här är det alltså lagom som är bäst!

I våra modeller Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 använder vi både DR. FISCHER Vitae™ fullspektrumlampor samt en enkel karbonpanel för extra värme. Här får du den bästa blandningen av IR-A, B och C. Olika infraaggregat har olika livslängd. Våra infraröda lampor från Dr. Fischer har en förväntad livslängd på 5000 timmar. Med en timmas bastande varje dag förväntas de alltså att hålla i nästan 14 år. Det är en mycket god investeringslogik!

Hur många personer vill kunna basta samtidigt?

De flesta inomhusmodellerna är för en eller två personer. Det finns också hörnmodeller men lite beroende på uppvärmningskälla är effekten ofta inte så bra för personen som sitter i mitten, alltså i hörnet. När man ser på måtten tar hörnmodeller också ofta lika stor plats som en kvadratisk eller rektangulär modell. Ibland till och med lite mer plats. En del större modeller har liggsäten. Det är väldigt skönt att kunna sträcka ut sig! Men, designen på de flesta bastus gör att du inte får någon IR när du ligger ner. Kanske huvudet och fötterna får men inte resten av kroppen då aggregaten är placerade utifrån att du sitter.

Infraröd bastu utomhus

Det finns ett par tillverkare som producerar färdiga infraröda moduler för utomhusbruk. Ofta är det med en kombination av karbonpaneler och infraröda lampor. De mest exklusiva tillverkarna gör ofta moduler för 5-6 personer och ofta är det glas i fronterna. Väldigt snyggt men inte så praktiskt i våra breddgrader. Här är det vanligare med små bastustugor eller bastutunnor helt i trä. De finns i flera storlekar och prisklasser.

Vill du ha en infraröd bastu utomhus, kontrollera isolering extra noga. När volymen runt dig är större kommer du uppleva det som kallare så du kanske vill sätta in någon slags underhållsvärme. Du kan också köpa en kombinerad IR och traditionell bastu. Du köper då en modul med traditionellt bastuaggregat och kanske samt ett eller två IR-säten. Använd bara inte dessa uppvärmningskällor samtidigt. Hög värme från utsidan samtidigt som du värmer kroppen inifrån kan ställa till det så att du riskerar värmeslag.

Infraröd bastu inomhus

Drömmer du om en infraröd bastu hemma? Inga problem. De flesta modeller på marknaden är framtagna för att användas inomhus. Men det finns ändå lite att tänka på när det gäller placering. För det första gäller det att hitta en bra plats. Underlaget måste vara plant. Det är alltid skönt att ha nära till badrummet då många vill ta en dusch innan eller efter. De flesta infrabastus kan placeras direkt i badrummet men det får inte vara för hög luftfuktighet. Är badrummet litet gäller det därför att tillse att ventilationen är god. Ofta är tekniken tillräckligt IP klassad, men tänk på att vissa material, till exempel trä, kan reagera på fukt.

Vill man placera bastun i sin källare och det finns risk för att fukt kan tränga upp ur golvet rekommenderar vi att bastun ställs på en fuktskyddande matta. Infrabastun kan såklart också placeras i garaget, friggeboden eller i poolhuset för den delen. Se bara till att utrymmet är frostfritt.

För en infraröd bastu behövs inget våtrumsskydd. Du kan ställa den i ditt vardagsrum om du skulle vilja. Därför fungerar en infraröd bastu i lägenhet ypperligt för dig som saknar bastuupplevelse men inte vill göra några större ingrepp. Det enda du behöver ha är ett eluttag. IR bastu hemma är en investering i dig och din hälsa!

Design och materialval

När det kommer till design och materialval finns det mycket att välja mellan. De flesta billigare modellerna är tillverkade i kanadensisk hemlock. Dyrare modeller är ofta tillverkade i exklusiv ceder som ju är ett traditionellt bastuvirke. Både hemlock och ceder kan dock ge allergiska reaktioner. I modellerna Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 använder vi asp, ett träslag som finns naturligt i Norden och som också lämpar sig bra i bastu. En del tillverkare använder plastgolv i sina modeller. Detta är såklart praktiskt men inte så hållbart i längden.

När du väljer design måste du också se till hur stor plats i huset du kan avvara. Ofta är infrakabinerna ganska små, välj en så rymlig modell du kan efter dina förutsättningar. Våra modeller har glas i både sida och front vilket gör att de upplevs väldigt luftiga. De är också något högre än de flesta andra och kräver ungefär 220 cm i takhöjd för att kunna monteras.

När vi tagit fram våra modeller har vi också tänkt på mindre detaljer såsom spjäll och temperatursensor. Dessa är ofta inte så fina att se på och vi har därför dolt dem bakom ett innertak. I innertaket har vi också infällda spotlights.

Hittar du ingen modell du gillar eller vill du bygga något eget som verkligen harmoniserar med ditt hem finns det infrarött kit för platsbyggnation. Tänk på att kitet gärna ska vara CE-märkt som en helhet. Ett kit kan du också ofta använda för att konvertera en befintlig traditionell bastu till en modern och energisnål infrabastu. Kitet finns för ett eller två säten.

Teknik

Vad är viktigt för dig när det gäller teknik? Vissa tillverkare har många små lampor i taket, som en stjärnhimmel, vilket kan vara väldigt vackert. Andra har spotlights eller större färgterapilampor eller både och. En del har LED-lister och en del inget alls. Läs mer om färgterapi här. Vissa modeller har belysning som styrs av fjärrkontroll. Det är extra skönt om displayen sitter på utsidan. Det finns mer eller mindre avancerade styrsystem. Vissa tillverkare gör on/off modeller medan andra gör modeller som du kan styra hur du vill eller med förinställda program. De flesta har inbyggd reglering av aggregat så att du kan styra aggregatens effekt i steg. Många infrabastus är också utrustade med bluetooth och högtalare så att du kan lyssna på musik eller någon podd. Eftersom det aldrig blir så varmt eller fuktigt som i en vanlig bastu går det fint att ta in telefon eller läsplatta i infrabastun

I Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 finns både spotlights och färgterapi. Karbonvärmaren styrs med en av och på knapp medan fullspektrumlamporna kan styras i intensitet. Du kan välja ett av tre förinställda program eller helt enkelt bara ställa in önskad temperatur och önskad sessionstid. Modellerna är utrustade med bluetooth och högtalare.

Glöm inte att kontrollera antal watt. Nordic Relax 1 är på 1150 W, Nordic Relax 2 är på 2000 W. Med dessa klarar du dig alltså på ett vanligt 230 V 10 A uttag.

Montering

De flesta modeller på marknaden monteras av två personer på ett par timmar eller kanske en dag. Se att det finns bra monteringsmanual för din önskade modell eller kanske till och med en film. Det kan också vara bra att kontrollera hur bastun är ihopsatt om något skulle ske.

Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 kommer i fyra kollin och monteras av två personer på ungefär tre timmar. Gummihammare, stege, stjärnskurvmejsel och eventuellt lite sandpapper behövs. Allt kablage är fördraget. Vi har i vårt framtagande tänkt på att inga kablar ska dras i väggar för att du enkelt ska kunna byta ut dessa om olyckan skulle vara framme.

Leverantör

Detta är SÅ viktigt. En infraröd bastu är en investering i dig och att ta hand om dig är den bästa investeringen du kan göra. Hitta en produkt du gillar och checka sedan hur leverantören funkar. Ofta är leverantören funkar. Är leverantören lätt att få kontakt med? Hur mycket kan leverantören om sina infrabastus? Finns det betyg eller recensioner på deras produkter? Hur funkar leveranser? Hur ser det ut med garantier? Finns reservdelar att få tag på? Är information tillgänglig på deras hemsida? Ofta säger dessa frågor mycket om hur produkterna ser ut.

Tänk på detta efter ditt köp!

Hur använder man en infrabastu?

Det finns ingen övre eller undre gräns för hur mycket man ska basta. Basta så ofta du vill när tid ges helt enkelt! Vi försöker basta minst tre gånger i veckan och då gärna en timma per gång. Andra kanske försöker sitta en kortare stund varje dag, helst om man använder den för att lindra kronisk värk. Var bara noga med att få i dig tillräckligt med vätska., Drick gärna vatten både före, under och efter din bastusession.

Aggregaten blir väldigt varma på ytan och ska därför inte vidröras. Har man långt hår är det bra att sätta upp detta i en knut. För att skydda ögonen ska man inte se någon längre stund direkt på aggregaten.

Givetvis ska man alltid vara nykter i en infrabastu. Har man feber ska man inte basta då kroppens temperatur redan är hög och i obalans. Vi ger dessutom alltid råd om att rådgöra med läkare innan man använder en infraröd bastu om du är gravid, använder receptbelagda mediciner, har en kronisk sjukdom, har hjärt- eller blodtrycksproblem, har blödarsjuka eller om du har en nylig ledskada.

Vissa gillar att duscha innan sessionen, andra efter. Vissa gör både och. Vi rekommenderar i vart fall en dusch efter din session. Efter din bastusession kommer du troligen fortsätta svettas när kroppen kyler ner sig. När kroppen svettas klart är det uppfriskande med en dusch som samtidigt rensar bort slaggprodukter du svettats ut. Efter duschen är det fint med en rejäl återfuktning. Använd en härlig kroppslotion för huden men tänk på att även din insida kan behöva återfuktning då och då. Kokosvatten är en helt naturlig dryck som återställer vätskebalansen bättre än vatten. Det innehåller viktiga salter och mineraler och har en bra balans mellan elektrolyter och kolhydrater som snabbt återställer vätskebalansen i kroppen.

Vad kostar infrabastun i drift?

Det beror såklart på antal watt och priset per kilowatt timme. Nordic Relax 1 och Nordic Relax 2 är på 1150 respektive 2000 watt. I följande exempel räknar vi emd en kostnad på 1,50 kr per kilowattimme. Vi debiteras alltså 1,50 kr för varje timme vi förbrukar 1000 kilowatt. Det betyder att en Nordic Relax 1 kostar 1 kr och 70 öre i drift per timme och en Nordic Relax 2 kostar 3 kr i drift per timme. Energisnålt och miljövänligt helt enkelt!

Hur underhåller man en infraröd bastu?

Sköt om din infrabastu så håller den mycket länge! De flesta tillverkare levererar sina modeller obehandlade. Man kan själv välja att impregnera träet med till exempel bastuvax för att ytan ska bli mer smutsavvisande. Bastuvax finns både i transparanta och pigmenterade varianter. Vi upplever att vaxet från varumärket Tikurilla håller bra kvalitet. Eftersom trä är ett levande material som sväller och krymper med temperaturskillnader kommer säkerligen sprickbildning att uppstå i träet i perioder. Det är inget konstigt och betyder inte att din bastu är av sämre kvalitet utan det är en del av en helt naturlig process.

Eftersom man svettas väldigt mycket i en infraröd bastu är det fint att ha något att sitta på, framförallt om man väljer att inte impregnera. Det finns speciella sittunderlag för bastu men det går lika fint med en vanlig handduk eller en hamamhandduk som är lite tunnare och torkar snabbare. Använd också en extra handduk att torka dig med under sessionen. På golvet kan det vara bra att lägga en vanlig badrumsmatta.

Kända personer som gillar infrabastu

Kändisar vet absolut inte allt men de är ofta snabba på att prova nya saker. Och visst är det många kändisar som svär sig trogna till infaröda bastus. Sångerskan Selena Gomez om infraröd bastu: It´s changed my skin, it´s kind of changed my body as well, so it feels really good. Hennes expojkvän Justin Bieber har stolt visat upp  sin turnébuss innehållandes en rejäl infraröd bastu.

“I really love an infrared sauna; it just allows for such beautiful, glowing skin and cell rejuvenation and detoxification. It even helps with weight loss and relaxation.”  säger Jennifer Aniston som enligt egen utsago använder sin infrabastu 5-6 gånger i veckan. Systrarna Jenner-Kardashian ses ofta använda infrabastu. Lillasyster Kendall Jenner var faktiskt så tursam att få en i födelsedagspresent av sina systrar. Systrarna har uttalat sig om bastuns detoxande effekt samt om hur deras hud blivit fri från eksem och acne. Stefani Germanotta, mer känd som Lady Gaga, har länge varit öppen med att hon lider av kronisk värk. För att lindra sin fibromyalgi och sina svåra höftsmärtor använder hon bland annat infraröd bastu regelbundet. Gwyneth Paltrow lyfter i sitt livsstilsmärke Goop ofta fördelarna med infraröd bastu och den forna supermodellen Cindy Crawford, numera 50+, (men förevigt en skönhet!) bastar en gång i veckan som en del av sin skönhetsrutin, för att hålla huden ung och strålande.

Härliga tillbehör

Söker du något som förhöjer din session i infrabastun? Testa gua sha, torrborstning eller aromatiska oljor.

Gua Sha är en urgammal massageterapi baserad på kinesisk medicin. Det anses vara en av de mest effektiva och naturliga behandlingarna som finns. Med ett litet verktyg i jade sten masseras ansikte, bindväv och lymfkörtlar vilket ger en skulpterad, levande och glödande hud. Medan vanliga hudvårdsartiklar appliceras på huden och för skillnad utifrån och in gör en gua sha underverk genom ökad blodcirkulation till ansiktet. Den ökade cirkulationen ger nytt syre till celler och vävnader. Kollagenproduktion och elastinproduktion stimuleras och svullnader minskar.

Även torrborstning är populärt i samband med infraröd bastu. Torrborstning tar bort döda hudceller och ger ökad lyster.  Hitta en lagom hård borste, den ska inte vara för mjuk men den ska heller inte lämna rivmärken. Börja vid fötterna och massera i cirklar uppåt. Borsta gärna extra vid rumpa och lår, det är bra mot oönskade celluliter. Var försiktig där huden är tunn vid mage och bröst. Det tar inte många minuter men man kan se resultat ganska snabbt!

Flera tillverkare skickar med eteriska oljor i samband med bastuköp. Eteriska oljor är högkoncentrerade doftoljor som är vanligt inom aromaterapi, hudvård och rengöringspordukter. Späd ett par droppar i en skål med vatten och ställ i din bastu. Värmen kommer frigöra doften och förhöja din bastusession. Ta exempelvis några droppar lavendel för att koppla av eller några doppar fräsch citrus för att piggna till.