Varför basta infrarött?

Give me the power to create a fever and I will cure any illness – Hippokrates 460-370 f. Kr. 

Värme har inom medicin använts som smärtlindring i tusentals år. Senare tid har man upptäckt andra fördelar. Värmen från en infraröd bastu verkar stressreducerande och kan höja immunförsvaret. IR-bastu ger kroppen en detox och kan sänka högt blodtryck. Värmen från en infraröd bastu ger din kropp kärlek. Att ta hand om dig själv är den bästa investeringen du kan göra!

Infraröd bastu för att boosta immunförsvaret

En session i infraröd bastu kan likställas med en artificiell feber. Kroppens kärntemperatur höjs vilket ökar antalet vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar.

Läs mer

Infraröd bastu för att detoxa kroppen

En infraröd bastu ger kroppen en detox genom svettning. IR-strålar tränger ner i celler och vävnad varpå lagrade gifter och slagg svettas ut.

Läs mer

Infraröd bastu för att reducera stress och få energi

En sittning i IR-bastun är avkopplande. Många användare menar att deras sömn förbättras redan efter  första tillfället. Många upplever också att endorfiner ökar och att man får mer energi.

Läs mer

Infraröd bastu för att sänka blodtrycket

Värme utvidgar blodkärl. Att basta i en IR-bastu kan därför förbättra hälsan och sänka blodtrycket.

Läs mer

Infraröd bastu för att göra dig yngre

En annan fördel med att basta i en IR-bastu, om än en fåfäng sådan, är att den kan vara hudföryngrande. Ökad blodcirkulation ger ökad kollagenproduktion.

Läs mer

Infraröd bastu för att ge din kropp kärlek

Värme är lindrande för nack-, rygg- och muskelsmärta. Att basta i en infraröd bastu kan göra underverk för onda och trötta muskler och leder efter träningspass eller en lång dag på jobbet.

Läs mer

Infraröd bastu för att göra dig starkare

Att IR-bastu används av flera högpresterande idrottare är ingen nyhet. 15 minuter i infraröd värme blir en effektiv uppvärmning inför ett träningspass, eller varför inte en uppvärmning innan idrottsmassagen?

Läs mer

Infraröd bastu för att gå ner i vikt

Kämpar du för att gå ner i vikt kan en IR bastu vara ett bra komplement till kost och träning. En session i en IR bastu sägs kunna bränna upp till 600 kalorier.

Läs mer

Vill du också uppleva fördelarna med en infraröd bastu? Här hittar du våra modeller. Du kan provbasta hos någon av våra återförsäljare eller besöka oss i vårt showroom i Helsingborg.

Nordic Relax 1 finns i grått och svart utförande. Insida i ljus asp och glaspartier ger ett luftigt och nordiskt intryck. I samma serie finns Nordic Relax 2 – lika till utseendet men för två personer. Läs mer om våra produkter i här.

Vi erbjuder även ett sortiment från österrikiska B Intense. B Intense har sedan grundandet 2008 kommit att bli en av Europas ledande tillverkare av infraröd bastu. Här får du den senaste tekniken i en exklusiv design. Se samtliga modeller av infrabastu här

Boosta immunförsvaret

Både en IR-bastu och en traditionell bastu är bra för immunförsvaret. I en vanlig bastu kämpar kroppen för att hålla värmen utanför. I en IR-bastu kämpar kroppen för att jämna ut temperaturen och bli av med överskottsvärme vilket leder till att blodcirkulationen ökar och kroppen svettas. Kroppens kärntemperatur höjs vilket ökar antalet vita blodkroppar som ingår i kroppens immunförsvar.

Detoxa kroppen

Lever och njurar gör i de flesta fall ett utmärkt jobb i att rena våar kroppar. Men man ska inte glömma huden som faktiskt är kroppens största organ. Huden  kan genom porer rena kroppen från metaller såsom bly, kvicksilver, nickel och kadmium utan att behöva använda levern. En spännande amerikansk studie på brandmän visade att PAH-värden, som är cancerogena,  minskade vid regelbundet användande av infraröd bastu tack vare kraftig svettning. Bra va?

Reducera stress – få mer energi

Stress försämrar vårt immunförsvar som arbetar mot infektioner och inflammationer. Regelbunden användning av infraröd bastu har visat sig bidra till minskad stress. Egentid i behaglig värme är såklart den största bidragande faktorn till detta men även den integrerade ljusterapin vi erbjuder i alla våra stängda modeller kan hjälpa. Atta basta i grönt ljus kan verka lugnande medan det röda ljuset verkar energigivande. Prova själv!

Sänk blodtrycket

I en finsk studie kring kardiovaskulära sjukdomar följde man en grupp över 20 år. I studien kom man fram till att de som bastade i en infrakabin minst en gång i veckan löpte mindre risk för att drabbas av en kardiovaskulär sjukdom eller att dö av plötsligt hjärtstillestånd. Efter att ha konkluderat att regelbundet bastande i långvågig IR-strålning i 60°C förbättrade hjärt och kärlfunktionen hos patienter med kronisk hjärtsvikt upptäckte man i en annan studie vid försök på både djur och människor att den oxidativa stressen minskade vid regelbundet bruk av infraröd värme.

Gör dig yngre

I en infraröd bastu höjs blodcirkulationen samtidigt som gifter och slagg svettas ut. Värmen gör huden mjukare och mer elastiskt vilket är bra för hudbesvär såsom acne och celluliter. En ökad elasticitet motverkar också ålderstecken såsom rynkor. Samtidigt ökar kollagenproduktion vilket ökar hudens spänst och lyster.

Lyster, elasticitet, fasthet och klarhet var några positiva effekter i av infrarött ljus i en studie publicerad i ”The Journal of Cosmetic and Laser Therapy”. 

 

Älska dig själv

Den kanske viktigaste anledningen för att använda en infraröd bastu är för att ge dig själv kärlek. Värme har använts som smärtlindring i tusentals år. Värmen gör också kroppen rörligare och minskar risk för inflammerade och steva leder. Studier på infraröd bastu och smärta har gjorts med hjälp av patineter som lider av RA och AS. Bland patienterna rapporterades minskning av smärta och stelhet. Även trötthet uppgavs minska. Extra intressant är att studien visade en anti-inflammatorisk effekt med verkan över tid.

Bli snabbare och starkare

En stund i infrabastun efter träningspasset varvar ner kroppen och ger den en stunds återhämtning. Och visst är det så att stunder för återhämtning är lika viktigt som fysisk aktivitet när man vill göra sig starkare och snabbare.

Tappa i vikt

Att IR-basta är pulshöjande och kan likställas med cardioträning. Ämnesomsättningen ökar. En session kan jämföras med en 30 minuters jogg som ger dig 0 träningsvärk eller muskeltrötthet.  Du kan helt enkelt bränna kalorier på ett enkelt sätt i hemmet.