JK 15

Forskning om bastu och infraröd bastu

Är det farligt att basta i en infraröd bastu? Svar nej.

Vi rekommenderar dock alltid att du börjar med kortare sessioner på lägre temperaturer för att se vad som känns bra för dig. Och glöm inte dricka vatten både före, under och efter sessionen.
Forskning om infraröd bastu visar att om man bastar i infraröd bastu så har det precis lika många hälsofördelar som att basta traditionell finsk bastu. Till och med fler. Värmen är den största bidragande faktorn till varför en bastu kan boosta din hälsa och det finns flera studier som påvisar detta.

Våra infraröda bastus är utrustade med DR. FISCHER Vitae™ fullspektrumlampor, designade för hälsa och wellness. Dessa fullspektrumlampor ger den optimala och naturliga blandningen av IR-A, B och C. Med en infraröd bastu från oss kan du uppleva alla hälsofördelar som de olika våglängderna ger.

IR-A eller near infrared (NIR) är den del av det elektromagnetiska spektrat som tränger längst ner i huden och det är den som används inom sjukvården. IR-A har uppmärksammats för sin förmåga att aktivera kroppen anti-inflammatoriska processer och har länge använts inom veterinärmedicin för att behandla stukningar, benfrakturer och för att påskynda läkning av sår. IR-A är också det som tillsammans med rött ljus används i ansiktsmasker som motverkar exempelvis ärrvävnad och solskador.

IR-B och IR-C eller far infrared (FIR) är den del av det elektromagnetiska spektrat som ger huden värme och ökar blodcirkulationen vilket har visat sig kunna förbättra kardiovaskulär hälsa. Det är också IR-B och C som visat sig kunna påskynda muskulär återhämtning.

Kort sagt kan man säga att det har visat sig vid forskning om infraröd bastu att det finns stark evidens för IR-bastu kan minska smärta och stelhet i lederna, minska oxidativ stress och förböttra humöret, som visserligen är subjektivt. Det finns viss evidens för att IR-bastu kan förbättra symptom associerade med kronisk trötthet, förbättra kardiovaskulär hälsa och att den kan förbättra idrottslig prestation och muskulär återhämtning.

I vår guide kan du läsa allt du behöver veta om en IR-bastu.

Här samlar vi fortlöpande spännande information från medicinska pålitliga källor:

Här finns studier kring infraröd bastu eller så kallad Waon therapys positiva inverkan på hjärta och blodtryck.

Här har man forskat om infraröd bastu som smärtlindring, en intressant studie som dessutom påvisar en anti-inflammatorisk effekt med verkan över tid.

Infraröd bastu och återhämtning för idrottare har det också forskats kring. Här kan du läsa mer om hur värme och infrabastu kan göra dig till en bättre idrottare.