bastu och palm

Fristående bastu

En Nordic Relax fristående bastu medför många fördelar jämfört med traditionell ång- och torrbastu. Nordic Relax bastu smälter dessutom lätt in bland övrigt möblemang med dess nordiska design som ger ett ljust och luftigt intryck.

5 Fördelar med en fristående bastu

Snabb uppvärmning

IR-bastun är känd för sin snabba uppvärmningstid. Du behöver inte vänta länge innan du kan njuta av bastubadet. Detta är särskilt fördelaktigt om du har begränsad tid eller vill ha en snabb avkoppling.
I en infraröd bastu värms kroppen upp av infraröd strålning från ett infrarött aggregat. Strålningen når kroppen och omvandlas där till värme, eftersom endast organiskt material absorberar energin.

Låg luftfuktighet

IR-bastur har låg luftfuktighet jämfört med ång- och torrbastu, vilket kan vara mer bekvämt för vissa människor. I en klassisk torrbastu ligger temperaturen på mellan 75 och 90° C och luftfuktigheten på 5–15%. Lufttemperaturen i den infraröda bastun blir inte lika hög som i en traditionell bastu, vilket gör upplevelsen av bastubadet mer behagligt, vanligtvis mellan 30-60 grader jämfört med upp till 100 grader i en traditionell bastu. En temperatur på runt 37 grader upplevs av de flesta som mest effektiv eftersom kroppen då befinner sig i sin termoneutrala zon.

Energisnålhet

Rött ljus IR bastuIR-bastur är energieffektiva och kräver inte lika mycket energi som traditionella bastur. Detta kan hjälpa till att spara på elräkningen och göra det mer kostnadseffektivt att använda bastun regelbundet. Om du betalar 1:50 SEK/kWh för din blir kostnaden för en enmans Nordic Relax ca 2 SEK/tim

Cirka 20% av IR-bastuns energi går åt för att värma upp kabinen, medan de resterande 80% går åt för att värma upp kroppen. En infraröd bastu behöver inte värmas upp och startas med ett knapptryck. Ofta är bastun också utrustad med ljusterapi, bluetooth och högtalare för att ge maximal avkoppling.

Olika infraaggregat har olika livslängd. Våra infraröda lampor från Dr. Fischer har en förväntad livslängd på 5000 timmar. Med en timmas bastande varje dag förväntas de alltså att hålla i nästan 14 år. Det är en mycket god investeringslogik!

Lätt att installera

Fristående IR-bastur är vanligtvis lätta att installera och kräver inte lika mycket byggande eller utrymmesförberedelse som vissa andra typer av bastur. De kan också vara mer portabla och flyttbara om du vill ändra deras plats i framtiden.

Anpassningsbarhet

IR-bastun kommer i olika storlekar och stilar, så du kan hitta en som passar dina specifika behov och utrymmeskrav. Det finns även modeller med olika inställningsalternativ för värmeintensitet och tid.
Våra Nordic Relax bastur är utrustade med läslampa och bluetooth vilket ökar både bekvämlighet och mysfaktor.

Placering av en fristående bastu inomhus

De flesta IR-bastu modeller på marknaden är framtagna för att användas inomhus.
• Underlaget måste vara plant. Det är alltid skönt att ha nära till badrummet då många vill ta en dusch innan eller efter.
• De flesta infrabastus kan placeras direkt i badrummet men det får inte vara för hög luftfuktighet. Är badrummet litet gäller det därför att ventilationen är god. Ofta är tekniken tillräckligt IP klassad, men tänk på att vissa material, till exempel trä, kan reagera på fukt.
• Vill man placera bastun i sin källare och det finns risk för att fukt kan tränga upp ur golvet, rekommenderar vi att bastun ställs på en fuktskyddande matta.
• Infrabastun kan såklart också placeras i garaget, friggeboden eller i poolhuset för den delen. Se bara till att utrymmet är frostfritt.
• För en infraröd bastu behövs inget våtrumsskydd. Du kan ställa den i ditt vardagsrum om du skulle vilja. Därför fungerar en infraröd bastu i lägenhet ypperligt för dig som saknar bastuupplevelse men inte vill göra några större ingrepp. Det enda du behöver ha är ett eluttag.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder en fristående IR-bastu många fördelar, inklusive snabb uppvärmning, låg luftfuktighet, lätta att installera Dess anpassningsbarhet och energisnålhet gör den till ett populärt alternativ för många människor som söker en avkopplande och hälsofrämjande bastuupplevelse.