Karin

Hjälp ditt lymfsystem på traven!

Problem med lymfsystemet? Då kan en infrabastu hjälpa!

Lymfsystemet är kroppen största system och kallas elakt nog ofta för kroppen avlopp. Lymfsystemets uppgift är att bekämpa infektioner, transportera fett, proteiner och vätska från kroppsvävnad samt att föra bort uttjänta celler. Lymfsystemet består av både organ och vävnad; lymfknutor, mjälte, bräss, benmärg, slemhinnor, bihålor etc. Mjälten är systemets största organ. Där bildas vita blodkroppar som är en naturlig del av vårt immunfösvar.
Karin Björkegren Jones, expert på lymfsystemet och stor förespråkare av IR-bastu, skriver så fint i en av sina böcker att lymfsystemet funkar som ett kroppens första hjälpen. När man exempelvis bränner sig producerar kroppens lymfvätska glädjehormonet serotonin för att du ska må bättre. Du ska alltså ta hand om ditt lymfystem eftersom det tar hand om dig!
En balanserad kropp har ofta ett bra lymfsystem men hur balanserade är de flesta av oss idag? Stress är ett ökande folkhälsoproblem. Stressade kroppar skapar ämnet kortisol vilket är fettinlagrande. En stressad kropp samlar vätska och ger svullna fötter, ben och fingrar. Kroppen får svårt att rensa bort överskottsvätska och slagg vilket till slut kan bilda fibroser.

Hur kan en infraröd bastu hjälpa?

I en IR-bastu svettas du upp till 2-3 ggr mer än i traditionell bastu, trots att det är mycket lägre temperatur än i en traditionell bastu. Svullnader i kroppen minskar och kroppen blir mjuk och smidig och muskler och leder mjukas upp. Bindvävsförhårdnader (fibroser) mjuknar och luckras upp. Kraftig svettning gör att slaggprodukter svettas ut. Överbliven lymfvätska, som i värsta fall i förträngningnar kan leda till lymfödem, likaså.

Här kan du läsa om behandling av lymfödem och behandling av fibroser.

Infrabastu hittar du här!