C-kallbad-scaled-1

Kallbad och IR-bastu = sant!

Kallbad och infraröd bastu ger ökat välbefinnande!

Allt fler och fler människor väljer frivilligt att hoppa ner i iskallt vatten och vi hoppas och tror att det är en trend som är här för att stanna. Kombinera kallbad med värme så blir det ju mycket lättare att ta doppet. Dessutom blir det en hälsokur med dubbel effekt!

Kyla

Egentligen är det inget nytt med kallbad, det första kallbadhuset i Sverige öppnade redan på 1800-talet. När vi utsätter vår kropp för kyla aktiveras vår flyktrespons och stresshormonet noradrenalin frigörs. Hjärtat börjar slå snabbare och andningen går upp i tempo. Detta är kroppens reaktion på kylan och ett försök från den att värmas upp igen. Noradrenalin bidrar till en ökad koncentrationsförmåga. Regelbundna kallbad kan också hjälpa oss att hantera stress eftersom kroppen så småningom blir en mästare på stresshantering. Snabbare hjärtrytm och andning motverkar trötthet och gör att vi känner oss piggare. Det finns flera positiva och långvariga hälsoeffekter av kallbad. Vad sägs om ökad blodcirkulation och sänkt blodtryck? Dessutom ökar adrenalin, dopamin och endorfiner. Många upplever att trötthet motverkas, att humöret blir bättre och att de får en ökad livskvalitet. Studier visar också att kallbad kan verka smärtlindrande, precis som värme.

Värme

Förr brukade bastun kallas för den fattiges apotek – det har länge varit vida känt att bastubad är bra för hälsan. En varm och avkopplande miljö, en samlingsplats i vardagen. Inte så konstigt att bastun är en hälsokur. Risken för hjärt-och kärlsjukdomar minskar. Värmen vidgar blodkärlen och ökar blodcirkulationen vilket får hjärtat att pumpa snabbare. En slags motion för hjärtat utan kroppslig fysisk ansträngning. Genom bastubad förstärks kroppens immunförsvar då värmen gör att antalet vita blodkroppar ökar. Samtidigt minskar stresss och smärta. Msuklerna kopplar av och endorfiner ökar. Viss forskning visar också att kognitiva förmågor förbättras. En hög kroppstemperatur får hjärnan att utsöndra proteinet BDNF vilket leder till en ökad nybildning av hjärnceller och att äldre hjärnceller överlever bättre, positivt för synapsbildning vilket är det som ger oss inlärningsförmåga och minne.

Behov av både bastu och kall pool? Vi har flera modeller av infraröd bastu.  Vårt systerbolag Gullberg & Jansson hjälper dig med poolen. Under tiden poolen byggs funkar det med en iskall dusch innan och efter bastusessionen.