IR bastu rött ljus

Vad är infrarött ljus och varför är det så bra?

Vad är infrarött ljus?

Infrarött ljus eller infraröd strålning är den delen av det elektromagnetiska spektrat som kommer efter ljus vi ser med blotta ögat med våglängder mellan 740 nanometer och en millimeter. Det infraröda ljuset delas upp i nära infrarött och långvågigt infrarött. Allt organiskt material som innehåller vätska upptar det långvågiga infraröda ljuset som värme. Människokroppen som består av runt 60% vatten upptar den största delen av infrarött ljus som värme.
Solen är den största källan för infrarött ljus dagligdags men det infraröda ljuset är inte att förväxla med skadlig UV-strålning eller ultraviolett strålning, som befinner sig på andra sidan av det elektromagnetiska spektrat. Tänk dig vårsolens värmande strålar som ger kroppen värme oavsett om det fortfarande är kallt i luften. Härligt, eller hur? Det är infrarött ljus. Försvinner solen bakom moln försvinner också värmen. Inte lika härligt.
Det nära infraröda ljuset ger i sig inte värme men gör väldigt gott för kroppen och huden.

Du kan exponera dig för infrarött ljus hur mycket du vill. Infraröd strålning används redan idag inom flera områden. Inom sjukvården används strålningen bland annat för att värma nyfödda barn på neonatal, inom sjukgymnastik och kiropraktik för att mjuka upp muskler och leder och för att lindra smärta. Inom tandmedicin används infrarött ljus för dess läkande förmåga och inom veterinärmedicin har infrarött ljus använts under lång tid. Strålsäkerhetsmyndigheten har inga rekommendationsgränser för tider eller våglängder inom det infraröda spektrat.

Fördelar

Olika aggregat avger olika typer av infrarött ljus och ger därför olika typer av upplevelser. Inom till exempel laserteknik används ofta våglängder inom det nära infraröda, både synligt och osynligt ljus. I infraröda bastus sitter ofta aggregat som endast ger den långvågiga strålningen. I våra infraröda bastus får du uppleva både och.

Alla våra infraröda bastus är utrustade med så kallade fullspektrumlampor. Det betyder att du i våra bastus får uppleva fördelarna med hela det infraröda spektrat, från det kortvågiga nära infraröda till det långvågiga infraröda ljuset. Upplev smärtlindring, boosta immunförsvaret, sänk högt blodtryck, reducera stress, få mer energi, få mjukare hud med mer spänst och bli starkare. Här kan du läsa mer om fördelarna med infraröd bastu. Är du orolig över EMF, elektromagnetiska fält? Överallt utsätts vi för elektromagnetisk strålning och det finns inga risker med svaga elektromagnestiska fält. Det är såklart  ändå bra att ha så låga värden som möjligt. Våra infrabastus avger mellan <1 och 35 mG. Som jämförelse avger en dammsugare runt 60 mG.

Våra ansiktsmasker, en av våra produktnyheter för 2022, är utrustade med rött ljus och blått ljus i kombination med nära infrarött ljus. Ansiktsmaskerna blir alltså inte varma likt våra basturum. Rött och blått ljus i kombination med infrarött ljus har visat sig kunna:

  • Förökad produktion av ATP som förbättrar hudens cellomsättning
  • Förbättrad cellbalans
  • Ökad blodcirkulation och lymfaktivitet som förbättrar vävnadens syresättning och påskyndar läkning
  • Ökad kollagen- samt elastinproduktion vilket stärker bindväven som håller ihop celler och organ

Sammantaget betyder detta att ansiktsmasken med fördel kan användas av dig som lider av hudproblem eller har oönskade ålderstecken. Det röda ljuset verkar mot ålderstecken medan det rödblå ljuset verkar anti-inflammatoriskt och kan lindra smärtsam hud.

Under våren lanserar vi även våra infraröda täcken. Våra IR-täcken är perfekta för dig som inte har plats för en infraröd bastu eller för dig som inte vill ha en sådan framme. I våra infraröda täcken värms du av långvågigt infrarött ljus. Dessa är bra för dig som söker smärtlindring, en mjukare kropp, avslappning eller en detox. Eller för dig som bara gillar att svettas. Medan du inte använder den, viks den ihop och stoppas undan i garderoben.